Anglicky: Technology and mechanization of cultivation of Jerusalem artichoke healthier
Zdroj: Starovoitov V., Starovoitova O., Aldoshin N., Manokhina A. 2018. Technology and mechanization of cultivation of Jerusalem artichoke healthier . Res. Agr. Eng., 64, 151-156.
Klíčová slova: "technologický postup, produkce osiva topinamburu, zdroj rostlin, minitubery"
Dostupný z: https://doi.org/10.17221/108/2017-RAE
Topinambur je slibná víceúčelová plodina pro bioenergii. Topinambur je cenná kultura, která je zdrojem inulinu, fruktózy a pektinu. Zelená hmota jeruzalémského artičoku má vysoký obsah komplexních sacharidů (fruktóza, glukóza, sacharóza atd.) V sušině rostliny obsahují až 17 % bílkovin s vyváženou aminokyselinovou kompozicí. Biotechnologické metody jsou pevně zavedeny v rostlinné praxi a jsou široce využívány pro rychlé množení a získávání zdravého množitelského materiálu mnoha hospodářsky významných plodin. Technologie "in vitro" má velký význam pro vývoj osiva topinamburu a umožňuje získat dostatečné množství vysoce kvalitního osiva. Inovované schema sekvenčního technologického procesu výroby osiva topinamburu zahrnuje výrobu původního semenného materiálu "in vitro", hromadnou reprodukci v aero hydroponickém zařízení a zkoumané technologie pěstování vysoce kvalitního osiva topinamburu. Pro výsev a pěstování minituberů bylo využito speciálně vyvinuté technologické zařízení. Bylo zjištěno, že při kultivaci minituberů mikroorganismů v aero hydroponických zařízeních v porovnání s tradičními technologiemi se náklady na jeden minituber snížily o cca 0,1 EUR.